Руското чудо от Алтай

Алтайското Мумиe - натурален подарък на природата

                 Само мумието спасява от смърта (източна пословица)

МУМИЕ – лечебният балзам  на древноста

Мумието като лекарствено средство е известно на източната народна медицина от повече от 3000 години и се използва за лечение на различни заболявания.

Този природен елексир обладава широк спектър на действие и мощно профилактично средство. В традиционната медицина  пре последните години мимието многократно е обект на клинически изпитания и успешно се използва при комплексно лечение. При правилно и регулярно използване мумието обезпечава на организма много от необходимите витамини и богат набор от микроелементи и аминокиселини, съществено понижава риска от имунодифицитни състояния на организма, което пряко способства човек да се чувствува бодър, здрав и увеличава активното дълголетие. Мумието се препоръчва не само при различни патологични състояния и заболявания на организма, но и за профилактика на здрави хора.

Думата «мумие» се е използвало още до възникването на арабската култура. То се среща в трудовете на Аристотел, който за първи път още преди 2500 години е описал лечебните свойства на мумието и е показал как се проверява качеството и автентичноста на мумието.

Мумието  – уникален продукт и творение на природата

Настоящето мумие се събира всяка година през периода май-юни от специален екип на руски алпинисти от над 3400 м надморска височина в екологически чистите планини на Алтай, преминава специална меко пречистване със специални билки и настои, за да не се разрушат важните аминокиселини и витамини.

Състав  : Мумието е природна смес от органически и неорганически вещества. Химическия анализ  и спектралните изследвания на мумието показват необичайно (повече от 50 химически елемента) богатия състав  от микроелементи (особенно силиций, фосфор, желязо, калций, манган, кобалт, магнезий, молибден, сребро, мед, ванадий, хром, бериллий, рубидий, цирконий, титан, никел), метални окиси, различни аминокиселини и органични киселини . В органическата част на мумието са застъпени около 30 вида групи биологически активни вещества -  протеини, аминокиселини, органичеи мастни киселини (глутаминовая, глицинова и други), алкалоиди, кумарини, стероиди, фосфолипиди, фолиева киселина, витамини от групата на А, В, К, Е, С и Р (биофлавоноиди)и други.  Счита се, че мумието е древен продукт изработван от диви медоносни пчели под названието «мумие асил» (мумийон, мумийна).

Някои учении отнасят мумието към особен вид геологическа порода, който възниква в процепите на планиниските скали в Сибир. Съвременните експедиции добиват мумие в дълбоки пещери или искуствени пещери на височина от над 2500-3000 м, в места недостъпни за птици и животни и неблагоприятни за растежа даже на лишеи.

В Тибетската литература мумието е известно под названието «браг-шун». Думата «браг» означава скала, а «шун» - разтопена маса. Тибетската медицина счита, че мумието е продукт на геологически процеси.

Мумието се събира в планинските пещери на Централна Азия, както и в скалистите улеи на височина от над 2500 м надморско  ниво в планината Алтай в Русия.

Алтайското Мумие е горчива на вкус и специфична миризма твърда масса, добре разтворима във вода,  тъмнокафява до черен на цвят  масса с гладка повърхност и примеси от пясък и по едри скалисти камъчета  и скалист прах, което при нагряване омеква. Пречистеното мумие е еднородна (хомогенна масса) с еластична консистенция и блестяща повърхност .

Най доброто мумие се счита това с черен цвят, с блестяща повърхност, с лек мирис на петролен продукт. Относителното тегло е между 2 и 2,6 гр/см3 , температура на топене 81 С. С течение на времето мумието постепенно се втвърдява поради намаляване на влагата . Лесно се разтваря във вода (1:8), много по лошо разтворимо в 95 % спирт, етер и други органични разтворители .

Мумието се проверява на автентичност по следния начин : взима се малко парче и се слага в дланта. Ако от топлината на ръката започне да омеква и става като восък, това е мумие с много добро качество. Най доброто доказателство е бързото лечебно действие, особенно при счупвания на костите .

Лечебни свойства и биологична активност

За лечебните  свойства на мумието е знаел и написал много Авицена (Мумието изостря чувствата, помага на стомаха, улеснява дишането и е едно от най съвършенните лекарства). Мумието, както е указано в източните ръкописи, дава сила на организма на човека и особенно на сърцето.  Всяка съставна част на мумието влияе на определении процеси в организма и ускорява регенерацията на различни тъкани.

Микроелементите оказват съществено влияние на обмяната на белтъчините, въглехидратите и  мазнините, минералната обмяна и баланс, окислително-редукционните процеси, процесите на регенерация и размножение, кръвотворенето и имуногенезата вв организма на човека.

Мумието притежава широк спектър на биологическа и фармакологична активност, като увеличава неспецефичната устойчивост на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, притежава противовъзпалителни  и бактерецидни свойства, общоукрупващо действие на човешкия организъм, стимулира някои функции на имунната и кръвотворните системи, подобрява обмените процеси и стимулира регенетивните процеси в организма .

* Най често се използва за лечение при счупвания на костите, тъй като усилва обмяната на минерални вещества в организма и по този начин ускорява заживяването на костната тъкан и раните  благодарение на регенириращите си свойства. Едновременно с това подобрява общото състояние на организма, нормализира аппетита и съня и повишава имунитета.

* Съдействува за по бъозото калциране на язва на стомаха и дванадесотопръстника. Лекува гастрити с повишена и понижена киселинност, колити , подобрява функциите на черния дроб при хепатит и цирроза, стимулира кръвообразуването, функциите на надбъбречните жлези и чревния тракт, увеличавайки иммунитета на организма.

* Използва се при лечение на различни тромбофлебити, гнойни отити, пародонтоза, както и при заболявания на периферната нервна система, радикулити , плексили и невралгии.

* Съдействува за  нормализирането на кръвната захар при диабет (курс на прием 30 дена).

* Мумието е ефективно при лечение на кожни заболявания, особенно екзема, а също се използува като общоукрепващо и тонизиращо средство, успешно заменяя поливитаминните комплекси.

* Мумието притежава умерено изразена противоракова активност, сбособно е частично да да консервира и спира онкологичните процеси. Уникалният бактериален състав обезпечава антитоксично, общоукрепващо, противовъзпалително действие и в същото време компенсира проявата на дисбактериоза, затова в някои случаи е предпочитан пред антибиотиците .

* Препоръчва се мумие при след операционните рехабилитации, изгаряния и трофични язви, при депрессии, дистрофии, импотенция. Благоприятно въздействува на организма при бронхиална астма, бронхит и пневмония. При постоянно въвеждане в организма не се наблюдават нежелателни  процеси, което е безопасно при лечение и на гнойно-възпалителни процеси.

* Мумието притежава и козметичен ефект, като повишава тонуса на кожата, способствува за изглаждане на бръчките, предпазва кожата от неблагоприятните фактории на околната среда,

* Възстановява дефицита на микро и макро елементи в покривните тъкани на кожата, стимулира регенетивните процеси на кожата (това се използува в различни специални кремове за отстраняване на белези по кожата).

Мумието практически няма никакви странични ефекти.

При лечение с мумие е противопоказано използването на алкохол !

Какво се лекува с този чудотворен природен продукт ? Лекуват се голямо количество разнообразни заболявания, при което не се наблюдават странични ефекти както при други лекарства. Също мумието се използва като профилактика от различни болести.
Много добри резултати се постигат при лечението на следните болести :

     * Опорно Двигателен апарат
           - Ревматизъм
           - Фрактури, натъртвания, изкъчвания и навяхвания
           - Болки в ставите
           - Костно туберколозни процеси
     * Нервна система
           - Радикулит, плексит, невралгия, невродермит
           - главоболие, мигрена, епилепсия
     * Кожни болести
           - Гнойни рани, циреи
           - Изгаряния и абцеси
           - Екземи
     * Сърдечно съдова система
           - Хипертония
           - Сърдечна недостатъчност
           - След инфаркти
           - Тромбофлебити
     * Дихателна система
           - Пневмония
           - Бронхит
           - Бронхиална астма
           - Плеврит
           - Туберколоза
     * Уши, нос, гърло
           - Ангина, ларингит, фарингит
           - Синузит, хрема
           - Кръвотечение от носа
     * Храносмилателна система
           - Язва на стомаха и дванадесетопръстника
           - Гастрит
           - Атония на червата
           - Нулева киселинност
           - Колит
           - Запек
           - Киселини в стомаха, гадене и повръщане
           - Хемороиди
     * Черен дроб
           - Хепатит
           - Цироза
     * Диабет и панкреатит
     * Отделителна система
           - Цистит
           - Простатит и аденома
           - Камъни в бъбреците
           - Язва на пикочния мехур
     * Мъжко и женско безплодиеВ
     * Ерозия на женските полови органи
     * Възпаление на млечните жлези
     * Грип и други вирусни заболявания
     * Алергия
     * Въстановяване на имунитета и тонуса 

                  

Мумието помага при отравяния, ухапвания от скорпиони, заекване като оказва общоукрепващо действие. Под влиянието на мумие се ускорява (на 8-17 дни) заживяването на костната тъкан след счупвания. В Индия мумието широко се използва при лечение на астма, туберколоза, хронически бронхит, камъни в бъбреците, паразитни заболявания на кожата в качеството на антисептик.

По мнението на лекарите в Индия, мумието е много ефективно средство при лечението на диабет. Приема се с мляко или плодов сок.

Алергични реакции не са наблюдавани.

Няма противопоказания .


Уеб сайт в alle.bg